ILfurlanist ECOLOGJIC
Ostarie a chilometros zero
«Mangjà ben mangja san mangja domi… par furlan»
Par fâ rivà un chilo di cjariesis dale Argjentine un aparechio al fâ 12mil chilometros, al cunsume 5,4 chilos di carburant e al prodûs 16,2 chilos di CO2. A fâ chescj cons ae stada la "Coldiretti" ca a consegnât il prin attestât cule sigle km zero all’Ostaria Vitanova in tal centri storic di Padue. Il locâl al presente un menu a bass impat ambientâl tant che ducj i prodoz indoprâs palis ricetis e son comprâz diretamentri talis imprêsis agriculis dongje Padue.
Ca si trati di une promozion dal’ortofrutta locâl o no, val la pene fâ un pinsîr sui consums energjetics e sui prodots chi dal forest a rivin tali nestri taulis. Le filiere curte a dovente un valôr in zonte pai locâi, e no dome par chei, garantint cualitât e frescjeçe ma ancje contribuint a difindi il clima.
Sperin che sedin prest ancje ostarîs furlanis a Km zero.

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